ACASA

PROIECTE

CONTACT

Drum expres Arad-Oradea

TIP

Infrastructură

SURSĂ FINANȚARE

Europene

PROGRAM FINANȚARE

POIM 2014-2020

STARE

Iniţiat

Valoare proiect

6.900.000.000,00 RON

Informații suplimentare

În etapa decontării documentației tehnico-economice prin POIM

Descriere proiect

Drumul expres Arad-Oradea va avea o lungime de 119 kilometri, cu două benzi de circulație pe sens. În prezent, DN 79 care asigură legătura directă între Municipiile Arad și Oradea, dar și între principalele orașe de pe traseu (Chișineu Criș, Salonta) este foarte aglomerat, fapt ce duce la creșterea duratei călătoriei și diminuarea siguranței circulației. Aglomerările în trafic se resimt în apropierea muncipiilor, în zona orașelor care nu au centură ocolitoare, precum și în zona punctelor de trecere a frontierei.

Pornind de la aceste realități, pentru zona de vest a României, în domeniul infrastructurii rutiere realizarea drumul expres Oradea-Arad a devenit o prioritate.

Pentru municipiul Arad, cel mai mare beneficiu al drumului expres îl va realiza scoaterea traficului greu din cartierul Gai.

Pentru localitățile din județ tranzitate de drumul expres beneficiul major va consta în crearea unei legături mai rapide cu zonele industriale din municipiile Arad și Oradea, cu drumul național 7 Arad-Nădlac, dar și cu conexiunea la autostrada Debrețin-Budapesta, prin punctul de trecere a frontierei de la Salonta.

Prin Hotărârea Consiliului Județean Arad nr. 324/30.10.2020 s-a aprobat constituirea unui parteneriat între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., Municipiul Oradea, Municipiul Arad, Judeţul Arad și Județul Bihor, în vederea implementării proiectului. Parteneriatul de implementare a fost semnat de CNAIR, iar prin Ordinul ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor nr. 2062/11.11.2020 investiția „Drum expres Arad-Oradea” a fost inclusă în Lista de proiecte de infrastructură de trasport în vederea includerii la finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM).

Iată cum vor arăta cele şase noduri rutiere în județul Arad, pe drumul expres Arad-Oradea!

🚧🚧 Pe teritoriul Județului Arad, dinspre jud Bihor, drumul expres începe în partea de vest a localităților Zerind si Iermata Neagră si se desfășoară spre sud printre localitățile Chișineu – Criș și Socodor. Traseul drumului expres continuă în lungul DN79, pe partea de vest a localităților Nădab, Șimand si Zimandu Nou. În continuare, drumul expres ocolește Municipiul Arad pe partea de nord-vest si face joncțiunea cu Varianta de Ocolire Arad la nivel de autostradă in nodul rutier proiectat la intersecția Variantei de Ocolire cu DN 7.

🚧🚧 Ca noduri rutiere în județul Arad, drumul expres are prevăzute șase urcări-coborâri, pe cei aprox. 60 km ai traseului în județul nostru. Două dintre ele sunt în municipiu, celelalte în județ.

1. Intersecția cu urcarea pe autostradă

Nodul Rutier Varianta de Ocolire Arad – DN7 va fi situat la kilometrul 119+873 la intersecția cu drumul național DN 7. Drumul național DN 7 va fi relocat astfel încât supratraversează Drumul Expres Arad– Oradea la km 119+873. La minim 150 m de rampa pasajului vor fi amplasate sensuri giratorii pentru a permite accesul pe toate direcțiile de mers.

2.Urcarea din zona industrială Arad Vest

Nodul Rutier DJ 709C (Arad-Iratoș) și Drumul de legătură cu zona industriala Arad Vest (strada 2) va fi situat la kilometrul 114+436 la intersecția cu drumul județean DJ 709C. Nodul va fi de tip „trompetă” iar accesul spre și dinspre nodul rutier pe drumul expres se va realiza printr-un sens giratoriu amenajat pe drumul județean DJ 709C și viitorul drum Arad – Zona Industrială Vest.

3.Nod rutier Șofronea-Curtici

Nodul Rutier DJ 709B (Arad-Șofronea) va fi un nod rutier de tip B. Pe drumul județean DJ 709B se vor realiza doua sensuri giratorii. La această intersecție dintre drumul expres Arad-Oradea si drumul județean DJ 709B, drumul expres va supratraversa drumul județean în dreptul km 109+820.

4.Nod rutier Varianta de Ocolire Arad Nord

Nodul Rutier Varianta de Ocolire Arad- Nord va fi situat la kilometrul 106+736 la intersecția cu drumul național DN 79. Nodul va fi de tip „trompetă” iar accesul spre și dinspre nodul rutier pe drumul expres se va realiza printr-un sens giratoriu amenajat pe drumul național DN79 Arad-Oradea. Varianta de ocolire Arad-Nord va fi construită de Consiliul Județean Arad.

5.Nod rutier Curtici-Șimand

Nodul Rutier DJ 792C va fi situat la kilometrul 94+246 la intersecția cu drumul județean DJ 792 C. Drumul județean DJ 792C va fi relocat astfel încât supratraversează Drumul Expres Arad – Oradea la km 94+246. La minim 150 m de rampa pasajului vor fi amplasate sensuri giratorii pentru a permite accesul pe toate direcțiile de mers.

6.Nod rutier Chișineu Criș

Nodul Rutier Chișineu- Criș va fi situat la kilometrul 73+524 la intersecția cu drumul național DN 79A si DN 79. Nodul se va realiza denivelat, drumul expres supratraversând drumul național DN 79A. Accesul spre și dinspre nodul rutier pe drumul expres se va realiza printr-un sens giratoriu ovoidal amenajat pe drumul național DN 79A și un sens giratoriu amenajat la intersecția cu drumul național DN 79.

🚧🚧 Dotările drumului expres

Dotările drumului expres pe raza județului Arad pot fi grupate in două tipuri, în funcție de caracteristicile funcționale ale spațiului:

• Parcări și spații pentru servicii (P si S) – vor fi trei pe raza județului Arad (în zona Chișineu Criș, în zona Curtici și în zona municipiului Arad).

• Centre de Întreținere si Coordonare (CIC), centre de întreținere (CI) si puncte

sprijin pentru întreținere – vor fi două în județul Arad, la Șofronea-Curtici și Chișineu Criș.

De asemenea, la limita județului Arad va exista și un punct de sprijin pentru întreținerea mașinilor, adiacent nodului rutier cu drumul național Arad-Oradea.

Toate spațiile de servicii, centrele de întreținere și punctul de sprijin vor fi prevăzute cu sistem de iluminat public/ panouri fotovoltaice, cu spații de parcare, utilități, clădiri administrative, ateliere, depozite și stații de încărcare mașini electrice.

În parcări sunt prevăzute toalete, utilități specifice, spații de parcare, de odihnă, platforme pentru amenajări comerciale, platforme de cântărire.

Actualizări

Nu există actualizări.

Sesizări